1. Is it permissible to read a book or newspaper in the toilet?

· 9 Shaʻban 1425 AH1 min readFatwa 12755English

Question

1. Is it permissible to read a book or newspaper in the toilet? 2. I had a wet dream, but I can't find a patch of semen, or smell anything, I ear that it may be due to the patterns on the blankety. Does this mean it is napaak?

Answer

1. It is not permissible to read a book or newspaper in the toilet.

2. Kindly refer below our standard reply to similar query

and Allah Ta'ala Knows Best

Mufti Ebrahim Desai
FATWA DEPT.

Q: As a youth, I experience difficulty in determing whether or not taking a bath is compulsory in the following situation: a) Remember having seen a dream, but there is no wetness, b) No dream but there is wetness. A: The wetness may be either Mani (sperm) or Mazi (pre-coital fluid). For purposes of convenience, we enumerate the different possibilities hereunder with the rulings (Shaami vol.1 pg.168; HM Saeed; Tahtawi pg.54; Qadeemi): Wetness Dream Ruling
1. Mani Dream Ghusl Waajib
2. Mazi Dream Ghusl Waajib
1. Mani No Dream Ghusl Waajib
2. Mazi No Dream Not Waajib
1. Doubt - Mani/Mazi Dream Ghusl Waajib
2. Doutb - Mani/Mazi No Dream Ghusl Waajib
Nabi (Sallallaahu Alayhi Wasallam) was asked regarding a person who awakens from his sleep and sees wetness but does not remember any dream. He replied, ?Ghusl (bath) is compulsory on him.? He was also asked about a person who sees a dream but does not see any wetness.? He replied, ?There is no Ghusl (compulsory) on him.? (Mishkaat pg.48; Qadeemi)

Answered by
Mufti Ebrahim Desai
Questions about this ruling, answered only from the archive with sources.

Where scholars differ, it’s safer to take the more cautious view.

Fatawa SA is an independent, read-only index of fatawa already published by Darul Iftaa Mahmudiyyah. It is not a fatwa service. For your own situation, please ask a Mufti. Report an issue

For corrections or mistakes, please email us at fatawasa786@gmail.com.