Parents inheriting
Question
My wife passed away leaving behind a son and me. I know I get 1/4 of her inheritance. Does my wifes parents each get 1/6 each before remaining goes to my son - as per Surah al Nisa. The parents were not dependant on my wife but do they still get their share of 1/6. Or does the 1/6 rule only apply to parents if their son dies. So in my case, my wife' s parents get nothing. Section 2, verse 11 refers to " his" parents.
Answer
Yes, her parents will receive 1/6 each.
And Allah Ta'ala (الله تعالى) knows best.
- Answered by
- Mufti Ebrahim Salejee (Isipingo Beach)
Where scholars differ, it’s safer to take the more cautious view.
Fatawa SA is an independent, read-only index of fatawa already published by Mufti Online — Madrasah Ta'leemuddeen. It is not a fatwa service. For your own situation, please ask a Mufti. Report an issue
For corrections or mistakes, please email us at fatawasa786@gmail.com.
Source: Mufti Online — Madrasah Ta'leemuddeen — https://muftionline.co.za/node/20542
Fatawa SA: https://fatawa.co.za/fatwa/muftionline-20542