Making up an Islamic Will

· 23 Shawwal 1433 AH1 min readEnglish

Question

My father in law is very sick, and he wants to retire from work, he wants to make up his will now because he will need major surgery soon, he wants to give my mother in law 50% and my husband 50% of his provident fund and of his house. He had three sons, two of his elder sons passed away, and my husband is the only surviving child. Both deceased sons have a 1 daughter each, they both married non-Muslim girls and when they passed away their wives went back to their religion and also changed the children. My in laws have no access to the children, and only visit them when their mothers allow them too. My question is, do these children also get a share in my father in laws will as their fathers were also heirs. Please advise what is the sharia compliant share for all these heirs, as we do not want him to be answerable for making an incorrect Islamic will.

Answer

The prescribed shares of inheritance are stipulated by Allah Ta’aala. One does not have any choice in altering the divine stipulation of Allah Ta’aala. In the case where a person has only one son and a wife (and does not have parents who are alive), the wife will inherit 1/8th of the entire estate and the remainder of the estate will go to the son. The children (i.e. the 2 sons) who passed away before the deceased will not have any share in the inheritance of the deceased. The grand children will also not inherit any share in the estate. Alhamdulillah, our Ulama have prepared a detailed guideline of an Islamic will. Attached below is a copy of the Islamic will.

Answered by
Mufti Zakaria Makada
Checked & approved by
Mufti Ebrahim Salejee (Isipingo Beach)
Questions about this ruling, answered only from the archive with sources.

Where scholars differ, it’s safer to take the more cautious view.

Fatawa SA is an independent, read-only index of fatawa already published by Mufti Online — Madrasah Ta'leemuddeen. It is not a fatwa service. For your own situation, please ask a Mufti. Report an issue

For corrections or mistakes, please email us at fatawasa786@gmail.com.

People also ask

How do I make an Islamic will (wasiyyah)?

“If a bequest is made in favour of non-heirs, then the bequest will be valid up to one-third of the estate, if they, i.e., the beneficiaries, are alive at the time of demise.”

Jamiat KZN · 117 fatawa from 6 Darul Iftas on this

What the Darul Iftas say